Zamówienia Publiczne
Herb Polski
Pobierz daneKontakt
Wyloguj z panelu











WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A

WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A

JAK DOCHODZI DO ZAKAŻENIA?

W  ok. 95 proc. przypadków do zakażenia dochodzi drogą pokarmową (fekalno-oralną), poprzez spożycie:
- wody (także w formie kostek lodu) zakażonej przez osoby wydalające wirus HAV z kałem, a nie poddaną skutecznym zabiegom dezynfekcyjnym;
- żywności, np. umytych w zakażonej wodzie warzyw lub owoców lub ryb, owoców morza, z wód zanieczyszczonych zakażonymi fekaliami;
W rzadkich przypadkach do zakażenia dochodzi:
•  poprzez bliski kontakt z osobami zakażonymi (chory możne zarażać 14–21 dni przed i ok. 7 dni po wystąpieniu objawów choroby);
•  drogą kontaktów seksualnych (zwłaszcza analnych) bez zabezpieczeń,

•  istnieje potencjalne, lecz niewielkie ryzyko zakażenia drogą naruszenia ciągłości tkanek (drogą krwi);

OBJAWY

Wirus wylęga się w organizmie od 15 do 50 dni (średnio ok. 30 dni). Po tym czasie pojawiają się objawy choroby, choć czasami zakażenie przechodzi się bezobjawowo. Dzieje się tak u 90 proc. dzieci do 5. roku życia. Osoby dorosłe chorują pełnoobjawowo, a symptomy choroby są nasilone (ryzyko ciężkiego przebiegu WZW A wzrasta wraz z wiekiem).

Tydzień przed pojawieniem się pełnej postaci choroby mogą wystąpić tzw. objawy zwiastunowe - grypopodobne i dyspeptyczne (nudności, biegunka). Następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby - żółtaczka (zżółknięcie skóry i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby. Dzieje się tak, ponieważ w organizmie zwiększa się poziom żółtego barwnika - bilirubiny. Żółtaczka znika po około miesiącu.

Ponadto pojawiają się:

•  złe samopoczucie

•  osłabienie

• gorączka

•  brak apetytu

•  nudności i wymioty

•  ból brzucha

•  ból mięśni i stawów

•  świąd skóry

•  ciemniejsze zabarwienie moczu

•  odbarwiony stolec

Objawy ostre ustępują najczęściej po kilku dniach.
WZW A - SZCZEPIONKA NAJSKUTECZNIEJSZĄ OCHRONĄ PRZED WIRUSEM

Jedynym skutecznym sposobem zapobiegania WZW A jest szczepienie ochronne. Po kompletnym cyklu szczepienia w ciele powstają przeciwciała, które mogą chronić przed żółtaczką typu A nawet przez całe życie. Wymagane są dwie dawki szczepionki podane w schemacie 6 - 12 miesięcy. Warto wiedzieć, że zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych, szczepienie przeciwko WZW A jest zalecane:

•  osobom wyjeżdżającym do krajów o wysokiej i pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A;
•  osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi;

•  dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A;

WZW A (ŻÓŁTACZKA POKARMOWA) –DIAGNOZA

W przypadku podejrzenia WZW A wykonuje się badania krwi. Jeśli doszło do zakażenia, stwierdza się zwiększenie w osoczu aktywności enzymów wskaźnikowych wątroby - aminotransferazy asparaginianowej i alaninowej oraz wzrost stężenia bilirubiny. Ostateczne rozpoznanie stawia się na podstawie wyników badania serologicznego, wykrywającego przeciwciała anty-HAV.

LECZENIE

Choroba ustępuje samoistnie w ciągu maksymalnie 6 miesięcy. Nie ma leku, który przyspieszyłby eliminację wirusa z organizmu. Choremu zaleca się ograniczenie aktywności fizycznej, odpowiednią dietę i nawodnienie. W razie nasilonego świądu pacjentowi można podawać cholestyraminę.

POWIKŁANIA

Powikłania WZW A są groźne i mogą doprowadzić do śmierci. Należą do nich cholestaza (zastój żółci, żółtaczka cholestatyczna), anemia aplastyczna (aplazja szpiku), ostra niedokrwistość hemolityczna czy nadostre zapalenie wątroby.

Ponadto może dojść do nawrotów (w 10-20 proc. przypadków).

Zakażenie HAV nie prowadzi do rozwoju marskości wątroby i pierwotnego raka wątroby. Wirus HAV nie wywołuje przewlekłego zapalenia wątroby.

ZAPOBIEGANIE

•  przestrzegaj zasad higieny, także podczas przygotowywania posiłków;

•  spożywaj potrawy po obróbce termicznej (gotowane, pieczone, smażone).

•  unikaj zwłaszcza niegotowanego mięsa oraz skorupiaków oraz kupowania żywności na ulicznych straganach;

•  pij wyłącznie butelkowaną lub przegotowaną wodę (zwłaszcza podczas pobytu za granicą);

•  chroń jedzenie przed owadami.